Taal in Suriname
TAAL IN SURINAME
In Suriname worden twintig verschillende talen gesproken. Het Nederlands is de officiële taal. Sinds 1876 is het de officiële taal binnen het onderwijs.
De belangrijkste talen in Suriname zijn:
*Nederlands
*Surinaams (Sranan of Sranantongo)
*Surinaams Hindoestaans (Sarnami Hindoestani)
*Javaans
*de verschillende Marrontalen (vooral Saramaccaans en Aukaans)
*het Karaïbs en Arawak (inheemse talen)
*Braziliaans Portugees
*Frans
*Spaans
*Chinees (Hakka, Standaardmandarijn en -kantonees)
Meertaligheid in Suriname
De meeste Surinamers meertalig zijn (bijvoorbeeld Nederlands- én Surinaamstalig). Nederlands is de meest gesproken thuistaal in Suriname. In ruim 73% van de huishoudens wordt Nederlands als eerste of tweede taal gesproken.
Het Sranantongo wordt in 44% van de huishoudens gesproken, hoofdzakelijk als tweede taal. Het sranantongo is dus de tweede taal in Suriname. Het is een creooltaal gebaseerd op het Engels. De taal ontstond tijdens de Nederlandse koloniale overheersing en werd in die tijd vooral door slaven gesproken.
De derde taal, Surinaams Hindoestaans wordt door 21% van de bevolking gebruikt. Het deed zijn intrede toen de Nederlandse overheid rond 1900 contractarbeiders uit India naar Suriname haalde om de bevrijde slaven als arbeiders te vervangen. Het Javaans werd op een vergelijkbare manier een van de grootste talen in Suriname (9% van de huishoudens).
Opmerkelijk is de tweetaligheid van de Surinaamse huishoudens: in bijna 80% wordt een tweede taal gesproken.