KOTOMISI 

Rondom de kotomisi komen we natuurlijk allerlei zaken tegen die direct met haar in verband staan. 

Belangrijk voor de kotomisi is het gebruik van sieraden. Bij de ontwikkeling van de kleding hebben we al gezien dat de hang naar opschik enorm was. Er werd allerlei materiaal gebruikt om kralen van te maken, zoals zaden, stukjes pijpesteel, stukjes kaarsvet, schelpen, been, enz. Glazen kralen werden vanuit het buitenland geïmporteerd. Sieranden van edelmetaal maakten pas in tweede instantie hun entree; behalve schakel- en kralenkettingen worden er broches, oorbellen en armbanden gedragen. De laatste zijn vaak de zogenaamde ‘boeien’, een term die is overgebleven uit de slaventijd en slaat op de met knoppen over elkaar sluitende armbanden van zilver of goud.  

Bij feestelijk gelegenheden wordt natuurlijk ook de omgeving mooi versierd en worden er specifieke geschenken aangeboden. 

In de regel wordt de aandacht in de eerste plaats getrokken door het uiterlijk van de kotomisi. Haar gehele verschijning springt direct in het oog en je kunt er niet omheen. Maar wist u dat er onder de koto nog mooi onderkleding schuil gaat? Vaak bewerkt met kant of open naaiwerk. 

Hier laten we de verschillende extra onderdelen zien van kotomisi. Onderverdeeld is 4 groepen.

Onderkleding

Ondrobruku

Sieraden

Odokrara

Versieringen

Rozetversiering

Diversen

Moniruiker