Peerke Donders

In 1809 werd hij geboren als zoon van een eenvoudige Tilburgse wever. Peerke wilde priester worden, maar zijn ouders waren niet vermogend genoeg om hun zoon aan het seminarie (een priesteropleiding) te laten studeren. Toch kreeg Peerke een kans dankzij de pastoor van de Goirkese kerk. Peerke werd uitgezonden naar Suriname, waar hij zorgde voor de slaven en melaatsen. Hij maakte geen onderscheid tussen rang of stand. Vol mededogen bood hij de helpende hand tot aan zijn dood in 1887 in Suriname. Sindsdien wordt Peerke aanbeden en vereerd, vooral door de autochtone Tilburgers en de Surinaamse bevolking. Zijn graf is in de kathedraal van Paramaribo, Suriname. Peerke werd in 1982 zalig verklaard en leeft nog altijd voort in de harten van vele gelovige.

Tekst www.peerkedonders.nl

In Suriname is een groep mensen actief om het gedachtegoed van Peerke levend te houden. Zij verzorgen zijn graf in de kathedraal en houden het erfgoed in Batavia in stand www.bataviasuriname.com
Peerke is steeds meer patroon van de Amazone, en wel in heel het Caribisch gebied.

Peerke Donders
Peerke Donders aankomst in suriname
Peerke Donders bij de marrons
Peerke Donders was niet alleen apostel der melaatsen maar ook de indianen in suriname

Tentoonstelling bij Peerke Donders in Tilburg

Expositie over slavernij

Toen de tot slaaf gemaakten in 1863 tot vrije mensen werden verklaard, kreeg een aantal van hen in Suriname de familienaam Tilburg. Nazaten in Suriname en in Nederland spelen de hoofdrol op een tentoonstelling en een documentaire over de geschiedenis van de slavernij in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg.

Deze expositie is interessant voor iedereen die geïnformeerd wil worden over slavernij, een van de grootste maatschappelijke thema’s van dit moment. Het verhaal van slavernij wordt op een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke manier verteld door middel van teksten, afbeeldingen en voorwerpen.

Een in eigen beheer gemaakte documentaire helpt het slavernijverleden en de impact die dit vandaag de dag nog heeft beter te begrijpen. Dat is ook het doel van deze tentoonstelling in het museum dat is genoemd naar Peerke Donders. Deze Tilburgse missionaris uit de negentiende eeuw sprak zich in felle bewoordingen uit tegen slavernij.  

In Tilburg, in Brabant, in zuid-Nederland wonen duizenden nazaten van tot slaaf gemaakten, afkomstig uit Suriname en de Nederlandse Antillen. De nadruk op de tentoonstelling ligt dan ook op de trans-Atlantische slavenhandel. Maar het vertelde verhaal strekt zich uit van de oudste vormen van slavernij tot de actualiteit. Slavernij – verboden in de Universele Rechten van de Mens – komt nog steeds heel veel voor.

Tekst www.peerkedonders.nl

Meer informatie tentoonstelling
Tentoonstelling Slavernij Peerke Donders