STON TRAPU / STENEN TRAP

De Stenen Trap, ook bekend als Gouvernementstrap, is een historisch monument gelegen aan de Waterkant in Paramaribo, Suriname. Het monument herinnert aan een belangrijk stuk geschiedenis van Suriname: de aankomst van Afrikaanse tot slaaf gemaakte die naar Suriname werden gebracht om als slaven te worden ingezet. In het Sranan, de lokale taal, wordt het monument “Ston Trapu” genoemd.

Gedurende een periode van 155 jaar, nadat de slavenhandel in 1814 officieel verboden werd, kwamen ruim 250.000 gevangen genomen Afrikanen aan land bij De Stenen Trap om vervolgens als slaven te worden verkocht en te werken in Suriname. Deze aankomstplaats was een belangrijk punt in de geschiedenis van de slavernij, waarbij de levens van ontelbare mensen voorgoed werden veranderd.

 

Foto: Eric Kastelein

Foto: Hans Erren

Op 30 juni 2018, ter gelegenheid van de herdenking van 155 jaar Keti Koti (de afschaffing van de slavernij in Suriname), werd een plaquette onthuld op de plek waar de Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen aan land kwamen. Deze plaquette symboliseert de erkenning van het verleden en dient als herinnering aan de slavernijgeschiedenis van Suriname.

Het monument, De Stenen Trap, heeft een bijzondere betekenis voor de lokale bevolking en herinnert aan de wreedheden en onrechtvaardigheden van het slavernijverleden. Het dient ook als symbool van de veerkracht en strijd van degenen die hebben geleden onder de slavernij en hun nazaten. Het monument en de plaquette bieden een plek voor reflectie, herdenking en bewustwording van de gevolgen van de slavernij.

 

Het trekt zowel lokale bewoners als toeristen die geïnteresseerd zijn in het begrijpen van de geschiedenis en het erfgoed van Suriname. Het monument fungeert als een symbool van hoop en vooruitgang, en draagt bij aan de collectieve herinnering en het bewustzijn van de samenleving.

Met zijn prominente ligging aan de Waterkant in Paramaribo, speelt De Stenen Trap een centrale rol in het behoud van de geschiedenis van Suriname en het bevorderen van dialoog en begrip over het slavernijverleden. Het herinnert ons eraan dat we moeten blijven streven naar gelijkheid, gerechtigheid en respect voor alle mensen, ongeacht hun afkomst.

De Stenen Trap, of Ston Trapu, is meer dan alleen een monument. Het is een krachtig symbool dat ons verbindt met het verleden en ons inspireert om een betere toekomst op te bouwen, waarin vrijheid en gelijkheid voor iedereen vanzelfsprekend zijn.

Foto: Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen