De Surinaamse vlag

Op 15 december 1954 werd Suriname een Rijksdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Hierdoor ontstond ook de behoefte aan een eigen officiële Surinaamse vlag. Pas na 5 jaar, op 15 december 1959 werd een Surinaamse vlag officieel geïntroduceerd. Vóór deze datum was de Nederlandse vlag de officiële vlag in Suriname.

De oude vlag

De eerste Surinaamse vlag bestond uit een witte rechthoek met vijf sterren erop die met elkaar verbonden waren door een zwarte ellipsvormige band. De sterren hadden vijf verschillende kleuren, overeenkomend met de vermeende huidskleur van de belangrijkste toenmalige bevolkingsgroepen van Suriname. De zwarte ster stond voor de Afrikanen (Creolen en Marrons), de bruine voor de Hindostanen, de gele voor de Javanen en Chinezen, de rode voor de Inheemsen (‘Indianen’) en de witte voor de Blanken. De witte achtergrond symboliseerde de vrede waarin de bevolkingsgroepen samenleefden.

Er kwam echter veel kritiek op deze vlag. De nadruk zou vooral liggen op de verschillen en daardoor zou minder de eenheid van het Surinaamse volk worden gesymboliseerd. In verband met de onafhankelijkheid werd voor de Republiek Suriname daarom voor een nieuwe vlag gekozen. Maar de oude vlag was dus bijna 15 jaar de nationale vlag van Suriname. De nieuwe nationale vlag van Suriname van de Republiek Suriname werd officieel in gebruik genomen op 25 november 1975 bij de viering van het bereiken van de onafhankelijkheid.

De nieuwe vlag 

De nieuwe vlag heeft een rechthoekig vorm met daarop vijf horizontaal lopende banen en een vijfpuntige ster. De vijf banen hebben drie kleuren: de kleur groen, wit, rood, weer wit en vervolgens weer groen. Het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan; wit staat voor vrijheid en gerechtigheid (vrede) en de kleur groen is symbool voor de vruchtbaarheid van het land. In het midden van de vlag staat een gele, vijfpuntige ster. De gele (gouden) kleur van de ster symboliseert eenheid van de verschillende bevolkingsgroepen, opoffering, eensgezindheid en een gouden toekomst. De ster is rechtopstaand met vijf punten, die de belangrijkste bevolkingsgroepen moeten voorstellen. 

 

oude vlag Suriname

Oude vlag van Suriname van 1959 tot 1975

De huidige nationale vlag van Suriname is de vlag van de Republiek Suriname.