SURINAAMSE ONAFHANKELIJKHEID

Srefidensi Dey

Op 25 november wordt jaarlijks de onafhankelijkheid, Srefidensi Dey, van Suriname gevierd. Tijdens deze viering trekken mensen traditionele creoolse kleding aan, gaan de straat op en feliciteren elkaar met de onafhankelijkheid van Suriname.

Premier H.A.E. Arron kondigde op 15 februari 1974 aan dan men wil streven naar onafhankelijkheid van Nederland. Op 19 november 1975 keurden de Staten unaniem de nieuwe grondwet en de vlag van Suriname goed en stemden voor de beëindiging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. 

Onafhankelijkheid suriname 1975

Grote uittocht van emigranten

Bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 kregen Surinamers de keuze: de Nederlandse nationaliteit behouden en emigreren, of de Surinaamse nationaliteit krijgen en blijven. Velen kozen voor Nederland en vestigden zich aldaar. Na de onafhankelijkheid gingen nog steeds veel Surinamers naar Nederland, dat kon vanwege de Toescheidingsovereenkomst, waarin werd bepaald dat Surinamers tot vijf jaar na de onafhankelijkheid alsnog voor de Nederlandse nationaliteit konden kiezen, mits zij naar Nederland emigreerden.