PANGI

Pangi’s zijn wikkeldoeken die worden gedragen diverse rituelen.  Een pangi is een doek die om de middel wordt gedragen bij diverse rituelen. De vrouwen dragen bijvoorbeeld de doeken tijdens feesten, of bij vieringen en begrafenissen. Deze klederdracht dragen marrons in het binnenland van Suriname nog altijd, al sinds de slaventijd. Jaarlijks kregen de slaven stoffen waarvan zij de klederdracht maakten.

Gi pangi

Gi pangi betekent letterlijk het geven van een pangi [omslagdoek]. Bij de gi pangi-ceremonie wordt een meisje tot volwassen vrouw verklaard. In de traditionele marronsamenleving is de leeftijd niet doorslaggevend waardoor het per meisje afhankelijk is op welke leeftijd de familie ervoor kiest om haar tot vrouw in te wijden. Veelal worden de meisjes tussen hun zestiende en negentiende jaar levensjaar geïnitieerd tot volwassene en dragen vanaf dat moment een pangi. Voor die leeftijd werd in traditionele gemeenschappen dus slechts een kwei gedragen en bleven de borsten en billen van het meisje gewoon onbedekt.

De jongedame wordt door haar tantes uitgekleed waarna haar naakte lichaam geheel wordt bedekt met pangi’s. De tantes wensen haar veel geluk in haar leven als volwassen vrouw en geven adviezen over hoe de jongedame zich als een voorbeeldige vrouw moet gedragen. Gekleed in de pangi’s krijgt de jongedame van de aanwezigen geschenken mee ten behoeve van haar uitzet. Deze bestaat veelal uit gerei en textiel voor in de keuken.
Het gezelschap verlaat het huis waar alles heeft plaatsgevonden. Er worden in de tussentijd verschillende liederen gezongen en gedanst. Al zingend en dansend gaat men het hele dorp rond waar de jongedame bij het langsgaan bij medebewoners van het dorp (veelal familie), nog meer geschenken krijgt.
Als het meisje al een relatie had, dan mag ze vanaf dat ze een pangi heeft gekregen verhuizen naar haar man. Als ze nog geen man heeft, dan is dit het moment waarop zij het ouderlijk huis verlaat en zelfstandig gaat wonen.

Pangi Jerry Bergraaf

Jerry Bergraaf tijdens de onthulling van het monument slavernijverleden in Tilburg

De Surinaamse Pangi is een lap stof die dient als een omslagdoek of wikkel lap.

Deze komt voor in verschillende kleuren en met allerlei motieven, tekeningen. Elke soort pangi heeft zijn eigen betekenis.

 De Surinaamse Pangi wordt veelal gedragen door de beleiders van Winti. Maar de binnenland bewoners in Suriname , zoals de inheemsen en binnenlandse creolen, dragen deze omslagdoeken vrijwel dagelijks. Ook bij de niet-binnenland bewoners zijn de pangi’s een geliefd kledingstuk. Deze omslagdoeken worden vervaardigd in verschillende kleuren en hebben verschillende namen.

Aisa Pangi

Aisa, wit met fijne blauwe strepen

Vodu, Jampanesi stof

Ingi winti, rood wit geblokt

Ampuku Pangi

Ampuku, blauw zwart gestreept

Adumankama

Adumankama, geel zwarte lap

Alakondre, meerdere kleuren

Kromanti, zwart / wit

Kantamasi, geel groene lap