HET WAPEN VAN SURINAME (SINDS 1975)

Het wapen van Suriname bestaat uit twee Indianen die een schild vasthouden. Onder de indianen en het schild staat het motto ‘Justitia Pietas Fides’ wat Justitie, Geloof en Loyaliteit betekent. De zeilboot aan de linkerkant van het schild symboliseert de geschiedenis van Suriname toen slaven vanuit Afrika naar Suriname werden gebracht. De palm aan de rechterkant van het schild staat zowel voor het heden als voor gerechtigheid. De diamant in het midden symboliseert een hart. De vijfpuntige ster in de diamant staat voor de vijf continenten waar de inwoners van Suriname vandaan kwamen.

wapen van Suriname
wapen suriname WIC

Geschiedenis

Periode 1683-1795
Gedurende de tijd dat Suriname geleid werd door de Sociëteit van Suriname werd het wapen van deze sociëteit gebruikt. Hierin kwamen de wapenschilden van de drie eigenaren terug waaronder het wapen van Amsterdam. Toen de familie Sommelsdijck hun aandeel in 1770 verkocht werd een wapen gevoerd met alleen de WIC en Amsterdam.

 

Periode 1795-1954
De kolonie Suriname had geen officieel wapen, hoewel er soms een onofficieel wapen gebruikt werd.Het schild toonde een zeilschip.

het wapen van Suriname 1955

Periode 1954-1975

Ontwerp van het wapen van Suriname (1955)
In 1954 werd een nieuw wapen ontworpen tijdens de oprichting van Suriname als land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Lou Lichtveld heeft het ontworpen en opgebouwd uit een schild met daarop afgebeeld een schip en een palmboom. Het schild werd geflankeerd door twee inheemsen en had als devies justitia, pietas, fides. 

Aanvankelijk zouden de inheemsen geen deel uitmaken van het ontwerp, maar na protest van afgevaardigden van deze bevolkingsgroep zijn deze vast in het wapen opgenomen.

Vanaf 1960 werd het wapen ook gebruikt op de munten van de Surinaamse gulden.