KOPEREN BEKKEN

Kopro beki

De naam van de traditie ‘kopro beki’ is afgeleid van de naam van het koperen bekken (in de vorm van een emmer) dat gebruikt wordt. De traditie bestaat uit het maken en versieren van de bekken, zang, dans, sketches en de kennis van de symboliek en betekenis van al deze onderdelen.

De ‘kopro beki’ zelf is een heilig voorwerp dat niet op de grond mag staan en wordt versierd met gesteven hoofddoeken en cadeaus. Dat kan van alles zijn dat met de ontvanger te maken heeft (suiker, frisdrank, bier, champagne, chocolade, een plant).

Bij verschillende gelegenheden zullen de hoofddoeken van verschillende stoffen zijn of andere kleuren hebben, elk heeft zijn eigen betekenis. Tijdens de ‘tyari boskopu’ (het brengen van de boodschap) wordt de kopro beki op het hoofd gedragen. Het onthaal van de groep bij een tyari is altijd met fanfare (muziek), waarna er wordt gedanst en gezongen. Het publiek worden dan ‘odo’s’ toegesproken, levenswijsheden in de vorm van een korte wens of spreuk in het Surinaams, die voor een Nederlands publiek vertaald worden. Er worden ook sketches opgevoerd op basis van de levensbeschrijving van de ontvanger van de ‘boodschap’ (dat zijn cadeaus). Bij de sketches worden allerlei traditionele attributen gebruikt: houten peddels, een houweel, een kapmes, een wasbord en tobbe. Kopro beki kan ook een functie hebben in Winti, de traditionele Afro-Surinaamse religie. Een winti (naam voor alle bovennatuurlijk wezens) kan in een droom aan iemand doorgeven dat hij een kopro beki moet maken. Soms geeft de winti door wat er in de beki moet komen. De kopro beki ontwikkelt nog altijd. Zo is recent een kopro beki gemaakt met geruite stoffen (pagni) die het verhaal vertellen van de weggelopen tot slaaf gemaakten. Aan de pagni kon men namelijk herkennen waar de weggelopen tot slaaf gemaakte vandaan kwam, omdat alle eigenaren een andere stof gebruikten.